+32 496 68 31 36
Gentweg 18
Ons brandhout is zorgvuldig geselecteerd uit de beste eiken- en beukenbomen om u een uitstekende brandervaring te garanderen. Deze houtsoorten zijn gekend om hun langzame en gelijkmatige verbranding, wat resulteert in een comfortabele warmte die lang aanhoudt. Bovendien zorgt de uitstekende kwaliteit ervoor dat u minder rookontwikkeling en weinig asvorming heeft, waardoor uw schoorsteen en kachel schoon blijven.
Topkwaliteit van
droge eik en beuk
Afhalen enkel op zaterdag
Correct verpakt
het verkochte hout is PEFC-gecertificeerd. PEFC-certificering geeft u de garantie dat het product dat u koopt afkomstig is van verantwoorde bronnen en dat u door uw aankoop deelneemt aan duurzaam beheer van bossen
Hout wordt gepresenteerd als een bron van hernieuwbare energie, in Europa is het de eerste bron van hernieuwbare primaire energie.
Het beste hout is eik, beuk en haagbeuk
Hierbij zijn gekloven stukken tussen 10 en 15 cm bedragen het meest voordelig om te branden
Gewicht droog hout met max 15 à 20 % vochtigheid (afhankelijk van de luchtvochtigheid).
Volgens het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap , afdeling Bos en Groen weegt m3 eik en beuk gemiddeld rond de 700 kg , spar of dennenhout 350 à 380 kg. Hierbij moet je rekenen dat een gestapelde m3 gekliefd en gezaagd hardhout op 30/ 33 cm rond 450 à 500 kg weegt.
Verdamping van water vraagt energie. Hoe vochtiger het hout, hoe meer water zal verdampen, en hoe meer energie nodig is voor de droogfase. Dit zal ook de temperatuur van de rookgassen verlagen en is nadelig voor de energieopbrengst van het verbrandingsproces en voor de emissies. Het optimale vochtgehalte voor stukhout ligt tussen 10% en 20%.
De thermische waarde van 100 % droog hout varieert van 5,1 kWh/kg voor eik tot 5,3 kWh/kg voor den en berk.
Hierbij moeten we opmerken dat dennenhout en berk meer warmte geeft per kg maar om 1 kg droog dennenhout te hebben, heeft men tweemaal het volume van eik nodig.
De goede werking is hoofdzakelijk afhankelijk van het rooktemp verschil tussen de ingang en de uitgang van de schouw. Dit moet minemaal 30 °C zijn.
Hierbij moet u zorgen dat de rookgassen niet onder 80 °C komen om boven het dauwpunt van harsen te blijven. De ideale temperatuur is uitgang schouw 100 à 105 °c , daarom is het nuttig de rookgaskanalen te isoleren
De hoogte van de schouw zorg hoofdzakelijk voor de verspreiding van de emissie
Een tabel heeft aan het verschil tussen een los gestorte m3 brandhout en een gestapelde m3 brandhout
Lengte los gestort m3 gestapelde m3
50 cm 1 0,8
40 cm 1 0,74
33 cm 1 0,7
30 cm 1 0,66
25 cm 1 0,6